Motor terug naar 35 KW, hoe zit dat precies?

5. februari 2016 12:00

Ombouwset 35 KW motorfiets

Slechts 3,9% van de motorrijders zit in de leeftijdsklasse 18-25 jaar, terwijl 30% ouder is dan 55. Dit is een regelrechte bedreiging voor de toekomst van de motorbranche. We zullen ons dus gezamenlijk moeten inspannen om jongeren op de motor te krijgen. Om daar met jongeren over te kunnen spreken is het belangrijk dat je ze, naast de rijbewijsrichtlijnen, ook goed kunt informeren over de technische en wettelijke mogelijkheden van 11 KW (A1, 18-20 jaar) en 35KW (A2, 20-24 jaar).

Tot 125CC, maximaal 11 KW en 0,1 KW/Kg

Deze motoren kunnen niet terug gekeurd worden vanaf een hoger vermogen. Alleen motoren die een typegoedkeuring hebben met deze specificaties zijn geschikt voor deze doelgroep. Je kunt deze motoren dus niet ombouwen.

Tot 35 KW en maximaal 0,2 KW/Kg

Deze categorie motoren bieden meer mogelijkheden en kunnen onder voorwaarden wel terug gekeurd worden. Er zijn motoren die een typegoedkeuring hebben voor zowel 35 KW als een hoger vermogen.  Er zijn ook motoren die alleen een typegoedkeuring hebben voor meer dan 35 KW maar toch 35 KW op het kentekenbewijs kunnen krijgen.

Motoren met typegoedkeuring 35 KW

Voor deze motoren zijn originele ombouwsets te koop waardoor het motorvermogen teruggebracht kan worden naar 35 KW. Je kunt de importeur van het betreffende merk dan vragen om een Certificaat van Overeenstemming (CvO). Je vult daarna een opdrachtformulier in waarna je door de RDW bij het Test Centrum Lelystad (TCL) wordt uitgenodigd voor een keuring. De RDW controleert of de technische aanpassing correct is uitgevoerd en geeft vervolgens een gewijzigd kentekenbewijs af. Er hoeft geen vermogenstest uitgevoerd te worden wanneer je het CvO toont.

Motoren zonder typegoedkeuring 35 KW

Niet iedereen is op de hoogte van het feit dat vele motoren ook zonder 35 KW typegoedkeuring toch 35 KW op het kenteken kunnen krijgen. Deze motoren mogen in standaard uitvoering (vóór ombouw) niet meer dan 70 KW en na ombouw niet meer dan 0,2 KW/Kg hebben. Het minimale gewicht wordt hierdoor op 175 Kg begrensd.

Voor motoren met én zonder 35 KW typegoedkeuring zijn universele ombouwsets leverbaar die vergezeld gaan van een door de RDW geaccrediteerd vermogenscertificaat voor de betreffende motor. Bij bestelling van een dergelijke set moet het complete framenummer doorgegeven worden. Dit framenummer wordt dan op het certificaat vermeld.  Deze sets zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan de originele sets. Na montage van deze universele set en aanmelding bij TCL wordt ook deze motor opgeroepen voor een keuring. Door het tonen van het bijgeleverde certificaat is ook nu geen vermogenstest noodzakelijk.

 Zelfs voor motoren waar geen certificaat voor beschikbaar is en ook geen 35 KW typegoedkeuring is kunnen toch 35 KW op het kenteken krijgen. De procedure is hier identiek maar nu moet er een dubbele vermogenstest worden uitgevoerd. De motor wordt eerst getest zonder ombouwset op het standaard maximale vermogen (< 70 KW). Na montage van de ombouwset wordt het vermogen opnieuw getest om te kijken of het nu maximaal 35 KW is. Daarna geeft de RDW ook voor deze motoren een kentekenbewijs met 35 KW af.

Verzekering;

Het is raadzaam om je klant te informeren om ook de verzekering een kopie van het vermogenscertificaat en kopie van het aangepaste kenteken te sturen. Je klant heeft zich dan ingedekt om op deze motor te mogen rijden. Er komt een clausule op de polis waarin de verzekeraar verklaart hiervan op de hoogte zijn. Bij schade zal de verzekeraar laten controleren of de ombouwset er nog op zit.

Conclusie;

Iedere motor met origineel maximaal 70 KW én een gewicht van minimaal 175 Kg kan een kenteken met 35 KW krijgen waardoor jongeren toch op “een zware motor” kunnen rijden. De motor kan later desgewenst weer terug gekeurd worden naar het originele vermogen m.b.v. een door de importeur beschikbaar te stellen CvO. Zo hoeven jongeren dus maar één keer een motor te kopen wanneer ze nog geen 24 zijn.

Wanneer je 35 KW sets wilt bestellen, of vragen hebt over specifieke ombouwsets, neem dan contact op met onze afdeling Verkoop op 0512-541541 of via info@nntg.nl. We helpen je graag om jou en je klant van dienst te kunnen zijn!

Reacties zijn gesloten