Onderdeelprijzen uit de koers?

5. mei 2015 10:36

Koers OnderdeelprijzenJe hebt vast al wel gemerkt dat sommige onderdelen in prijs zijn gestegen. Ook wij waren hierdoor onaangenaam verrast. Een prijsstijging die nou niet direct past bij de huidige economische omstandigheden waarin Nederland verkeert. Dit geldt zeker voor de motorbranche die veelal “de hobby” van de consument betreft.

Je vraagt je wellicht af waarom de prijzen dan toch gestegen zijn of binnenkort misschien nog gaan stijgen. De prijsstijgingen hangen in belangrijke mate samen met de Dollarkoers.  Zo is de Dollar de afgelopen 12 maanden +/- 20% duurder voor Eurolanden geworden. Dit betekent dat een geïmporteerd onderdeel van $ 20 ons vorig jaar in mei € 14,71 kostte en nu € 17,85. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit een onhoudbare situatie is waar op gereageerd moet worden.

De meeste motorfietsonderdelen moeten in dure Dollars worden betaald omdat ze overzees worden geproduceerd. Dat is jammer maar daar is, zeker op korte termijn, niets aan te doen. We zullen lijdzaam moeten wachten tot de koers zich herstelt. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dit in januari al opgemerkt en heeft besloten om maandelijks 60 miljard Euro aan staatsobligaties aan te kopen, men heeft de geldpers aangezet! Dit doet men om de koers te dempen en (hevige) inflatie zoveel mogelijk te voorkomen.

Naast de slechte Dollarkoers is er voor vele fabrikanten of importeurs voor Europa nog een reden om de prijzen aan te passen. Webwinkels kennen geen grenzen meer zodat Nederlandse motorrijders buiten Nederland online accessoires en onderdelen kopen omdat ze daar soms goedkoper zijn. Andersom geldt precies hetzelfde, buitenlanders kopen in Nederland omdat sommige accessoires en onderdelen hier goedkoper zijn. Om een gelijk speelveld voor iedereen te krijgen hebben diverse partijen de prijzen daarom in Europa gelijk getrokken (geharmoniseerd). Dit is ook de reden waarom sommige onderdelen flink in prijs zijn gestegen en andere weer niet. Die prijsharmonisatie heeft dus ook voordelen voor jou en zeker jouw klanten.

Maar wat moet je hier nou mee als motorbedrijf? Je kunt afwachten totdat prijzen verder stijgen omdat je klanten uiteindelijk toch de prijsverhoging moeten betalen. Je kunt ook extra onderdelen voorinkopen waarvoor “de oude prijs” nu nog geldt en “de nieuwe prijs” aan je klant doorberekenen zodat je extra marge hebt. Niemand weet echter hoe de koers gaat verlopen de komende tijd. Wat als Griekenland de Eurozone moet verlaten? Wat als Rusland echt in oorlog komt met Oekraïne? Wat als de economie in Europa opbloeit en in Amerika inzakt of andersom? Wij kunnen de toekomst in onze “glazen bol” niet zien maar vinden wel dat je moet weten wat er momenteel gaande is zodat je er naar je eigen inzicht op in kan spelen.

 

 

 

Tags:

Categorie: Onderdelen

Reacties (0)
Reacties zijn gesloten