Pessimisme is een stemming, optimisme is wilskracht!

8. januari 2013 08:52

Ben je een optimist of pessimist?

We zitten al geruime tijd in de mineur in de autobranche. Vanaf 2008/2009 ging het allemaal minder, de crisis diende zich aan. Nu we in 2013 zijn beland, en er nog geen uitzicht op verbetering van de marktsituatie is, moet je  je toch eens afvragen wat je daarmee aan moet.

Volgens Wikipedia is een crisis een (tijdelijke) noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel ernstig verstoord raakt. Wanneer de cisis is gestart in 2008/2009 en de situatie nog steeds voortduurt dan moet je toch vaststellen dat dit de nieuwe werkelijkheid moet zijn. Je kunt dus blijven hopen op terugkeer van de oude situatie of zolangzamerhand zelfs gaan denken dat het nooit meer goed komt. Dit pessimisme tast je werkvreugde, je rendement en misschien zelfs je gezondheid behoorlijk aan. Je vraagt je regelmatig af; Waarvoor doe ik dit nog?

De optimist heeft de nieuwe werkelijkheid geaccepteerd en heeft zijn werkwijze aangepast aan de nieuwe situatie. De optimist ziet de realiteit dus onder ogen en probeert nieuwe kansen te ontdekken. Door zijn positieve stemming is hij/zij beter opgewassen tegen tegenvallers, die ook optimisten te verduren krijgen. Kortom de optimist heeft de meeste kansen om te overleven. Overleven heeft te maken met wilskracht. Je zult dus wilskracht ten toon moeten spreiden.

Dagelijks ontmoet ik auto-ondernemers die niet zo optimistisch meer zijn. De omzet en marge lopen veelal langere tijd sterk achter. Naast adviseur moet ik dan ook de rol van mental coach vervullen. Ik probeer de ondernemer dan weer op te peppen door zichtbaar te maken wat er wel goed gaat binnen zijn autobedrijf. Het werkt ook enorm motiverend om inzichtelijk te maken hoe dicht verlies en winst bij elkaar liggen. Het doet me goed om de ondernemer ’s avonds weer met een lach op z’n gezicht en vol goede moed achter te laten.

Ik wens je daarom een optimistisch en vooral gezond  2013 toe met een realistisch zicht op de mogelijkheden en onmogelijkheden van je autobedrijf. Want optimisten zijn ingesteld om de positieve kanten van een zaak te bekijken, ze herstellen snel na een teleurstelling, ze zijn beter in staat om oplossingen te vinden en grijpen met plezier nieuwe kansen aan. Kansen die zij als eerste krijgen aangeboden omdat ze er steeds naar op zoek zijn. De realistische optimist is een rasondernemer die rendement over zich afroept, positieve medewerkers in dienst heeft, over het algemeen langer leeft en gezonder is dan de neerslachtige pessimist. Lang leve de optimist!
 
Heb jij ook wat ondersteuning nodig om van pessimist weer optimist te worden zodat je weer kansen ziet voor duurzaam rendement? Bel mij dan nu voor een afspraak om in een dagdeel jouw positie vast te stellen en wat jij kunt doen om deze positie te verbeteren. Je kunt me bereiken op 06-53312194, via Twitter op @Mobilica of via Mobilica’s website.

 

 

Reactie plaatsen
biuquote
  • Reactie
  • Live voorbeeld
Loading